zaterdag 17 september 2011

Marie Vinck in Youtube videoclip 'Ik ben een meisje' van Boy Roy

Marie Vinck in Youtube videoclip 'Ik ben een meisje' van Boy Roy.
Op twee dagen tijd hebben al 30.000 mensen op Youtube gekeken naar de videoclip van 'Ik ben een meisje', de eerste single van de Vlaamse Boy Roy, alias Roy Aernouts. Fascinerend, want de nog onbekende zanger wist tientallen bekende koppen te strikken. Marie Vinck, Kristien Hemmerechts, Roos Van Acker, Evi Hanssen, Nathalie Meskens, Charlotte Vandermeersch, Maaike Neuville en nog een pak anderen zingen stuk voor stuk de tekst mee.
'Samen met Tom Pintens (muzikant en zanger, die ook de single arrangeerde, red.) kwam ik op een avond op het idee om twee, drie actrices te laten zingen. De volgende dag haalde ik mijn telefoonboekje boven en tot mijn verbazing had ik er meteen veertien te pakken waaronder Marie Vinck, Nathalie Meskens en Maaike Neuville. De dag daarna zat ons atelier waar we de opnames deden vol. Toen dacht ik: laten we er zoveel mogelijk strikken. Het liedje is een ode aan de vrouw, en aan het meisje in ieder van ons.'
In de clip van Boy Roy lippen een rist vrouwen als Marie Vinck, Kristien Hemmerechts, Roos Van Acker, Evi Hanssen, Nathalie Meskens, Charlotte Vandermeersch, Maaike Neuville het liedje 'Ik ben een meisje'.
'Ik Ben Een Meisje’-clip hit op Facebook (video)
Op het moment dat we Boy Roy, alias Roy Aernouts, aan de lijn krijgen, telt zijn clip van ‘Ik Ben Een Meisje’ 6.630 views op YouTube. Wedden dat het filmpje waarin een stortvloed sexy aan actrices en presentatrices als Marie Vinck, Nathalie Meskens en Maaike Neuville de revue passeert eind september al een veelvoud heeft opgeleverd?
“Dan moet je weten dat ik het clipje pas dinsdagochtend op mijn Facebookpagina heb gepost”, klinkt Roy Aernouts nog lichtjes opgewonden.
dEUS
‘Ik ben een meisje’ is de eerste single en titeltrack van het debuutalbum van Boy Roy. Voor het album werkte Roy samen met producer Craig Ward (ex-dEUS) en Tom Pintens. Over twee weken is de single verkrijgbaar via iTunes, in februari 2012 ligt het album in de winkels.
"Op een nacht wilde ik twee à drie bekende vriendinnen vragen om de tekst te playbacken. Maar er ontstond een sneeuwbaleffect", vertelt Roy. "‘s Ochtends, na twee uurtjes rondbellen, had ik er al veertien! Waarna ik besloot om nog meer ‘meisjes’ te vragen."
Actrices als Marie Vinck, Natalie Meskens en Maaike Neuville en presentatrices als Roos Van Acker en Evi Hanssen maakten allemaal de verplaatsing naar het atelier van schilder Stijn Dierckx op ‘t Zuid in Antwerpen waar ze de tekst voor een doek inzongen.
Een prinsesje, met speldjes in het haar. Met dank aan de Antwerpse muzikant Boy Roy wil zowat iedereen het tegenwoordig zijn. 'Ik wou met dit nummer een ode aan het meisje in elk van ons brengen', zegt zanger Roy Aernouts over 'Ik ben een meisje'. Online wint zijn eerste single vliegensvlug nieuwe zieltjes, op de radio ontbreekt het voorlopig aan airplay.
Amper één week oud is het filmpje, en al meer dan 26.000 nieuwsgierigen zijn er. En dat voor één zin, meegelipt door een twintigtal vrouwen als Marie Vinck, Natalie Meskens en Maaike Neuville. Of beter: meisjes. En één man. "Ik ben een meisje", de allereerste single van de Antwerpse muzikant Boy Roy, ontpopt zich dezer dagen tot een hoogst aanstekelijke oorwurm. Met YouTube en Facebook als opvallend vruchtbare humuslaag. "Geen toeval", reageert Roy Aernouts, de man achter Boy Roy.
"Ik ben zelf een grote Facebookliefhebber, vooral voor de video-en muziekfragmenten die vrienden op mijn wall posten. Dus wou ik ook wel graag eens iets maken dat vlot doorgepost wordt en op die manier een eigen leven gaat leiden. Dat is gelukt, want ik heb het gevoel dat het credo 'ik ben een meisje' een leuze aan het worden is waar vrouwen van alle leeftijden trots op zijn."
Cruciaal ingrediënt van het succesrecept: een clip vol knappe en bekende koppen, van Maaike Neuville en Marie Vinck tot Roos Van Acker en van Kristien Hemmerechts tot Nathalie Meskens. Maar vooral: een eenvoudig maar aanstekelijk liedje. "Het gevaar bestaat natuurlijk dat alle aandacht op de clip komt te liggen, maar ik ben ervan overtuigd dat het liedje ook op zichzelf staat", zegt Aernouts. "Ik heb de voorbije dagen letterlijk honderden mails gekregen, bijvoorbeeld van oud-leraressen waar ik jaren niets meer van had gehoord, en de meeste gaan toch over het liedje zelf. In het beste geval versterken clip en lied elkaar."
Het meisje in elk van ons
'Ik ben een meisje van zeven jaar/ik wil een ijsje en speldjes in mijn haar/een eigen kamer en een prinsesje zijn/en ik wil aandacht en een weeshuis'. Met die regels richt Boy Roy van bij de start van het nummer zijn pijlen op oor, hart en ziel. Fijnbesnaard en welgemikt. "Ik wou met dit nummer een ode aan de vrouw brengen", aldus Aernouts. "Ik botste al snel op 'meisje', een heel mooi woord, ook om te zingen. Daarna ben ik mij gaan verplaatsen in het hoofd van een meisje, onder meer door veel te praten met mijn toenmalige vriendin Hanina Reijn. 'Wat wou je toen je zeven was', vroeg ik haar. 'Een weeshuis', zei gaf ze zich bloot, want ze was zot van de film Annie .
Maar zelfs bij mijn dochter, die nu anderhalf is, zie ik al een hele grote drang om een echt meisje te zijn. Een mama zelfs. De hele tijd is ze met haar wiegje aan het spelen. Bekijk 'Ik ben een meisje' dus vooral als een ode aan het vuur en de wilskracht in de vrouw, en aan het meisje in elk van ons." Man of vrouw. "Dat onderscheid is toch steeds moeilijker te bepalen? Ik merk bij mij thuis bijvoorbeeld dat ik altijd de schroevendraaiers doorgeef aan mijn vriendin."
Twee jaar oud is het lied al, Aernouts presenteerde het eerder al in Canvas-programma Lux. De versie anno nu verschilt echter sterk van die van toen, vooral op muzikaal vlak. "Het liedje heeft inderdaad al een hele weg afgelegd", zegt Aernouts. "De creativiteit en muzikaliteit van Tom Pintens, die mij helpt om oude opnames bij te schaven, zijn daarbij heel belangrijk."
Eveneens heel belangrijk in Aernouts' onlinehit is een rijkgevuld telefoonboekje. "Samen met Tom kwam ik op het idee om twee of drie actrices te laten zingen, maar de volgende dag haalde ik mijn telefoonboekje boven en had ik er meteen veertien te pakken", zegt de 31-jarige Antwerpenaar. " Dat is goed, want hoe meer verschillende meisjes de woorden 'ik ben een meisje' in de mond nemen, hoe meer betekenis ze krijgen."
Met Nathalie Meskens en Evi Hanssen zat hij op school, Kristien Hemmerechts doceerde hem literatuur op Studio Herman Teirlinck. "Het maken van deze clip, in de studio van schilder en vriend Stijn Dierckx, ik heb al slechtere tijden gekend in mijn leven." Met een pienter gemonteerd eindresultaat. 'Ik wou dat God niet echt bestond', zingt Hemmerechts bijvoorbeeld.
Aernouts: "We hebben iedereen meerdere fragmenten laten inzingen, maar toen iedereen gepasseerd was, werd het heel snel duidelijk welke zinnen best bij wie pasten. Heel intuïtief, op een half uurtje tijd, hebben we dan de zinnen definitief verdeeld en de clip gemonteerd."
Geldt online nog het credo 'alle meisjes aan de macht', dan blijft dat andere uitgelezen muzikale medium, radio, opvallend achterwege. "Ik heb de voorbije dagen als een klein kind naar de radio zitten luisteren", zegt Aernouts. "Helaas. Ik heb heel veel liedjes gehoord, maar niet het mijne. Ach, misschien moeten ze nog eens luisteren en komt het toch nog op de radio."
Evert Venema, programmator bij Radio 1 twijfelt nog aan het nummer. "Het is een grappig filmpje met Marie Vinck, Natalie Meskens en Maaike Neuville, maar dat zie je natuurlijk niet op de radio. bij Radio 1 willen we platen die de gimmick overstijgen en het is nog niet duidelijk of dit nummer boven de lat komt."
In tussentijd trekt Aernouts langs de Vlaamse theaterzalen met zijn muziekvoorstelling De parabel van het probleem. Première op 23 september in de Antwerpse Arenbergschouwburg.

woensdag 14 september 2011

Vlaamse topactrice Marie Vinck geeft het startschot om Vlaanderen boomrijker te maken

Vlaamse topactrice Marie Vinck geeft het startschot om Vlaanderen boomrijker te maken.
Topactrice Marie Vinck geeft het startschot van een nieuwe campagne om Vlaanderen boomrijker te maken. Marie was al “de vrouw van onze bomen”, als meter van de campagne 1 Miljoen Bomen, en dat wordt ze nu nog meer. Want 1 Miljoen Bomen slaat nu de handen in elkaar met AVEVE en de Bosboomkwekers van Vlaanderen om iedereen die een boom wil planten, kwaliteitsvol en inheems boomplantsoen aan zeer democratische prijzen aan te bieden.

Van vrijdag 2 september reeds, tot en met woensdag 26 oktober 2011 kan je in meer dan 150 AVEVE-winkels verspreid over heel België kwaliteitsvolle bomen kopen. In elke deelnemende winkel kan je bij de infostand van Marie Vinck een keuze maken uit 4 inheemse struiksoorten, 5 boomsoorten en 5 haagplanten. Voldoende aanbod voor elke persoonlijke smaak en voor de inrichting van elke tuin dus.

Marie Vinck zegt het zelf zo: “Natuurlijk zijn bomen essentieel voor de natuur en de mensen. Bomen zijn niet alleen mooi om naar te kijken maar in de eerste plaats de longen van de mens. Ik hoop dat mensen door deze campagne beseffen dat ze met weinig moeite heel veel kunnen bereiken. En wie het meeste bomen koopt, die kom ik persoonlijk – samen met de mensen van de Vereniging voor Bos in Vlaanderen en AVEVE – een handje helpen om ze te planten.”

Door de samenwerking met de winkels van AVEVE slagen Marie Vinck en 1 Miljoen Bomen er vanaf nu ook in om de geïnteresseerde privé-persoon heel makkelijk kwaliteitsvol boom- en struikplantsoen aan te bieden. In de AVEVE-winkel in je buurt kan je heel makkelijk je boompjes bestellen: op het bestelformulier duid je de aantallen van elke soort die je wil planten aan; je betaalt aan de kassa, en klaar. Vervolgens kan je van zaterdag 12 november tot en met woensdag 16 november je bestelling tijdens de gewone openingsuren in de winkel van AVEVE komen afhalen.

De 1 Miljoen Bomen-campagne staat vandaag op een zucht van de effectief aangeplante miljoenste boom. Dat bewijst niet alleen dat er in Vlaanderen een zeer ruim draagvlak voor meer bos bestaat, maar ook voor meer bomen buiten het bos. De campagne met Marie Vinck focust niet alleen op de aanleg van uitgestrekte bossen. Integendeel, elke boom telt, ook die in je tuin. Want uit onderzoek blijkt immers keer op keer opnieuw dat ook bomen buiten het bos bijzonder belangrijke functies vervullen.

Bomen zijn rustgevend: uitzicht op bomen reduceert stress en bevordert de concentratie. In onze hectische maatschappij hebben we er dus maar beter één of enkele in onze tuin staan. Bovendien dragen inheemse bomen en struiken ook sterk bij tot de natuurwaarde van een tuin, omdat ze heel wat andere organismen (vlinders, vogels, mossen, zwammen, insecten, …) een broodnodige leefplaats bieden. Ten slotte zijn bomen in de tuin ook een echt tegenwicht tegen de voortschrijdende klimaatverandering. Ze slaan niet alleen koolstof op, maar uit wetenschappelijk onderzoek blijkt ook dat ze de bebouwde kom heel sterk kunnen verkoelen.
 
Dicht bebouwde omgevingen kunnen immers beschouwd worden als “hitte-eilanden”: doordat heel veel van de oppervlakte niet langer groen is, maar ingenomen door straten, stenen, en beton, wordt de warmte vastgehouden. De temperatuur kan in de dorpskern tot 6°C hoger worden dan in het omliggende buitengebied. Bomen rondom je woning reguleren dit warmte-effect door hun schaduwwerking en doordat ze de luchtvochtigheid verhogen. Zo dragen ze bij tot een milder klimaat en een natuurlijke airconditioning in de zomerperiode. Bovendien geven heel wat bomen je smakelijke vruchten én een ideale plek om je hangmat aan op te hangen!

Het aanbod in de herfst van deze boompjes past ook perfect binnen de visie van AVEVE. Onder de slogan “een ideale lente begint in de herfst”, overtuigen Marie Vinck en AVEVE de consument er immers van om de seizoenen beter te respecteren. Bomen plant je best vanaf november, wanneer de sapstroom opgehouden is en de boompjes zonder blad staan. Nu is dus écht het ideale moment om die bomen te bestellen.

Op de website www.1miljoenbomen.be vind je meer informatie over de campagne en deze nieuwe samenwerking. Je vindt er een antwoord op vragen als welke bomen en struiken je kan kopen, maar ook hoe je een boom het beste kan planten, en over het bloeien, groeien en snoeien van de boompjes die je hebt geplant.

Deze campagne met Marie Vinck is een initiatief van de Vereniging voor Bos in Vlaanderen (VBV), het Agentschap voor Natuur en Bos (ANB), AVEVE, de Bosboomkwekers van Vlaanderen en het Algemeen Verbond van de Belgische Siertelers en Groenvoorzieners.