woensdag 14 september 2011

Vlaamse topactrice Marie Vinck geeft het startschot om Vlaanderen boomrijker te maken

Vlaamse topactrice Marie Vinck geeft het startschot om Vlaanderen boomrijker te maken.
Topactrice Marie Vinck geeft het startschot van een nieuwe campagne om Vlaanderen boomrijker te maken. Marie was al “de vrouw van onze bomen”, als meter van de campagne 1 Miljoen Bomen, en dat wordt ze nu nog meer. Want 1 Miljoen Bomen slaat nu de handen in elkaar met AVEVE en de Bosboomkwekers van Vlaanderen om iedereen die een boom wil planten, kwaliteitsvol en inheems boomplantsoen aan zeer democratische prijzen aan te bieden.

Van vrijdag 2 september reeds, tot en met woensdag 26 oktober 2011 kan je in meer dan 150 AVEVE-winkels verspreid over heel België kwaliteitsvolle bomen kopen. In elke deelnemende winkel kan je bij de infostand van Marie Vinck een keuze maken uit 4 inheemse struiksoorten, 5 boomsoorten en 5 haagplanten. Voldoende aanbod voor elke persoonlijke smaak en voor de inrichting van elke tuin dus.

Marie Vinck zegt het zelf zo: “Natuurlijk zijn bomen essentieel voor de natuur en de mensen. Bomen zijn niet alleen mooi om naar te kijken maar in de eerste plaats de longen van de mens. Ik hoop dat mensen door deze campagne beseffen dat ze met weinig moeite heel veel kunnen bereiken. En wie het meeste bomen koopt, die kom ik persoonlijk – samen met de mensen van de Vereniging voor Bos in Vlaanderen en AVEVE – een handje helpen om ze te planten.”

Door de samenwerking met de winkels van AVEVE slagen Marie Vinck en 1 Miljoen Bomen er vanaf nu ook in om de geïnteresseerde privé-persoon heel makkelijk kwaliteitsvol boom- en struikplantsoen aan te bieden. In de AVEVE-winkel in je buurt kan je heel makkelijk je boompjes bestellen: op het bestelformulier duid je de aantallen van elke soort die je wil planten aan; je betaalt aan de kassa, en klaar. Vervolgens kan je van zaterdag 12 november tot en met woensdag 16 november je bestelling tijdens de gewone openingsuren in de winkel van AVEVE komen afhalen.

De 1 Miljoen Bomen-campagne staat vandaag op een zucht van de effectief aangeplante miljoenste boom. Dat bewijst niet alleen dat er in Vlaanderen een zeer ruim draagvlak voor meer bos bestaat, maar ook voor meer bomen buiten het bos. De campagne met Marie Vinck focust niet alleen op de aanleg van uitgestrekte bossen. Integendeel, elke boom telt, ook die in je tuin. Want uit onderzoek blijkt immers keer op keer opnieuw dat ook bomen buiten het bos bijzonder belangrijke functies vervullen.

Bomen zijn rustgevend: uitzicht op bomen reduceert stress en bevordert de concentratie. In onze hectische maatschappij hebben we er dus maar beter één of enkele in onze tuin staan. Bovendien dragen inheemse bomen en struiken ook sterk bij tot de natuurwaarde van een tuin, omdat ze heel wat andere organismen (vlinders, vogels, mossen, zwammen, insecten, …) een broodnodige leefplaats bieden. Ten slotte zijn bomen in de tuin ook een echt tegenwicht tegen de voortschrijdende klimaatverandering. Ze slaan niet alleen koolstof op, maar uit wetenschappelijk onderzoek blijkt ook dat ze de bebouwde kom heel sterk kunnen verkoelen.
 
Dicht bebouwde omgevingen kunnen immers beschouwd worden als “hitte-eilanden”: doordat heel veel van de oppervlakte niet langer groen is, maar ingenomen door straten, stenen, en beton, wordt de warmte vastgehouden. De temperatuur kan in de dorpskern tot 6°C hoger worden dan in het omliggende buitengebied. Bomen rondom je woning reguleren dit warmte-effect door hun schaduwwerking en doordat ze de luchtvochtigheid verhogen. Zo dragen ze bij tot een milder klimaat en een natuurlijke airconditioning in de zomerperiode. Bovendien geven heel wat bomen je smakelijke vruchten én een ideale plek om je hangmat aan op te hangen!

Het aanbod in de herfst van deze boompjes past ook perfect binnen de visie van AVEVE. Onder de slogan “een ideale lente begint in de herfst”, overtuigen Marie Vinck en AVEVE de consument er immers van om de seizoenen beter te respecteren. Bomen plant je best vanaf november, wanneer de sapstroom opgehouden is en de boompjes zonder blad staan. Nu is dus écht het ideale moment om die bomen te bestellen.

Op de website www.1miljoenbomen.be vind je meer informatie over de campagne en deze nieuwe samenwerking. Je vindt er een antwoord op vragen als welke bomen en struiken je kan kopen, maar ook hoe je een boom het beste kan planten, en over het bloeien, groeien en snoeien van de boompjes die je hebt geplant.

Deze campagne met Marie Vinck is een initiatief van de Vereniging voor Bos in Vlaanderen (VBV), het Agentschap voor Natuur en Bos (ANB), AVEVE, de Bosboomkwekers van Vlaanderen en het Algemeen Verbond van de Belgische Siertelers en Groenvoorzieners.
 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten