woensdag 18 september 2013

Marie Vinck in vtm fictiereeks Zuidflank


Marie Vinck in vtm fictiereeks Zuidflank

Overdonderd. Dat omschrijft zowat het gevoel dat heel Vlaanderen had na het zien van de eerste aflevering van 'Zuidflank' op VTM. Echt alles klopt aan deze serie: de locatie, de dialogen, de acteurs, de muziek, de stiltes... Dit is af!

VTM teasde 'Zuidflank' deze zomer al met een bijzonder filmische trailer. En die zette meteen de toon. 'Zuidflank' is een dramareeks van de betere soort. Punt. De serie vertelt het verhaal van de families Vandenbergh en Deweerdt. Al jaren woedt tussen hen een familievete. De inzet is de Zuidflank, het beste stuk grond van een wijngaard in Limburg.

De locatie op zich is al bijzonder te noemen. De opnames vonden plaats in en om het wijnkasteel van Genoels-Elderen. Dat kasteel is eigendom van Jaap van Rennes. Samen met zijn dochter maakt hij er de betere Belgische wijn. Van Rennes leende zijn landgoed graag uit voor deze VTM-serie. 'Het is de beste promotie voor de Belgische wijnbouw die maar kan bestaan', aldus de kwieke wijnmaker.

'Zuidflank' werd bedacht en geschreven door Ed Vanderweyden, die samen met producent Dirk Impens, eerder al tekende voor veel bejubelde dramareeksen. 'Destijds ben ik het concept voor 'Zuidflank' bij VTM gaan voorstellen met maar drie woorden: 'Bodem, Bastaard en Berouw'. En dat vertelt het eigenlijk allemaal', zo zei hij op de persvoorstelling.

Voor 'Zuidflank' is ruim de tijd genomen. En dat merk je echt aan alles. Niet in het minst aan de topcast met top acteurs en actrices die ondermeer bestaat uit Katelijne Verbeke, Marie Vinck, Dirk Roofthooft, Inge Paulussen, Ella Leyers en Stan van Samang. Maar ook de op televisie relatief onbekende Jan Sobrie zet een dijk van een rol neer. Natuurlijk zijn er ook de bekende naaktscènes die in iedere goede Vlaamse fictiereeks horen. En dan is er natuurlijk nog de prachtige locatie. Een mooier stukje Limburg is moeilijk te vinden. De uitgestrekte wijngaard, het kasteel en de omliggende locaties komen meer dan uitgebreid in beeld.

Wie de eerste aflevering van 'Zuidflank' bekijkt, wordt, zelfs ongewild, meegezogen in het verhaal en wil zondermeer verder kijken. Het is een beetje zoals een goede fles wijn die beter wordt bij elke slok. De spanningsboog van 'Zuidflank' wordt erg goed opgebouwd, maar er zitten ook voldoende rustmomenten in iedere aflevering. Gaandeweg ontwikkelt zich het verhaal en de kijker komt beetje bij beetje te weten hoe de puzzelstukken in elkaar vallen. Of net niet?

Vorig jaar in de herfst verraste VTM vriend en vijand nog met 'Clan'. Die reeks kreeg bijzonder lovende kritieken en mocht in maart meer dan één Vlaamse Televisie Ster mee naar huis nemen. 'Zuidflank' zal minstens beter doen, daar is iedereen van overtuigd. Zuidflank met Marie Vinck is Grand cru.


'Verkocht' klonk het bij Jos Vandenbergh in de eerste aflevering van 'Zuidflank' op maandag 9 september 2013. De kijkers waren getuige van de mondelinge overeenkomst tussen Jos Vandenbergh (Sam Bogaerts) en Mark Deweerdt (Jan Sobrie) om de zuidflank te verkopen.

Het wijndomen dat elk jaar een schitterende Chardonnay oplevert, maakt al decennia lang het onderwerp uit van een vete tussen de twee families. En dat wordt opnieuw pijnlijk duidelijk wanneer Jos onverwacht dood wordt teruggevonden tussen de wijnranken en niemand weet hoe het nu verder moet met de grond die de Deweerdts tot op heden in pacht hebben…

Voor Jos' vrouw Lydia (Katelijne Verbeke) is het zo klaar als een klontje: geen ondertekende overeenkomst, betekent geen verkoop. Want waar is het boterbriefje?

Waar de rouwende vrouw echter niet op had gerekend, is het nieuws dat notaris Degrauwe (Dirk Van Dijck) voor haar heeft: Niet zij erft de zuidflank, maar haar zoon Rob (Stan Van Samang). Die heeft in Kenia echter andere zorgen aan zijn hoofd, nadat de piloot bij een mislukte vlucht de ouders van het Afrikaanse jongetje Kasim de dood in joeg. Keert Rob terug naar België, of is zijn schuldgevoel tegenover de wees te groot?

Ook Willem (Dirk Roofthooft), zijn zoon Mark (Jan Sobrie) en schoondochter An (Marie Vinck) zitten in de problemen. Er is een grote storm onderweg maar er moet nog duchtig geplukt worden op de zuidflank. Als de druiven niet tijdig geoogst worden, hangt hen een ramp boven het hoofd…

De zuidflank joeg Rob Vandenbergh (Stan Van Samang) bijna de dood in. Nadat hij in het dagboek van zijn overleden vader ontdekte dat die jarenlang gekleineerd en bedreigd werd door Mark (Jan Sobrie) en Willem Deweerdt (Dirk Roofthooft), sloegen de stoppen bij hem door.

Hoe kon zijn jeugdvriend hem zo beliegen? Stijf van de adrenaline die de woede door zijn aderen pompte, werd Rob met de motor aangereden door een wagen.

In aflevering 3 van 'Zuidflank', op maandag 16 september 2013, probeert Rob te leven met de gevolgen van het pijnlijke ongeluk.  De piloot maakt zich zorgen of hij ooit nog zal kunnen vliegen, en in de tussentijd stelt zijn vriend Christian (Bert Haelvoet) hem voor aan de slag te gaan als ULM-instructeur.

Rob heeft echter eerst andere katten te geselen: de Deweerdts. Zij kunnen een verlenging van de pacht op hun buik schrijven, en Rob sterft nog liever dan dat hij de de zuidflank aan hen zou overlaten. Hij besluit de kostbare grond uit de hand te verkopen, zodat hij kan bepalen wie de nieuwe eigenaar wordt. De Deweerdts weigeren zich echter gewonnen te geven en zetten verschillende plannen in werking om hun wijnranken veilig te stellen. Terwijl Willem zijn schoondochter An (Marie Vinck) vraagt om op Rob in te praten, schakelt Mark een stroman in. Maar ook uit onverwachte hoek daagt een kandidaat-koper op. In een flashback zien we An (Marie Vinck) in bikini op een speedboot met haar vriendin Ella Leyers, later trekt ze haar bikini uit en gaat naakt zonnen voor Rob.

Wanneer Mark in zijn eigen huis voor schut wordt gezet door de echtgenoot van zijn minnares, is de maat vol voor An(Marie Vinck). Deze confrontatie is voor haar niet alleen de zoveelste vernedering, maar ook de spreekwoordelijke druppel...

VTM neemt nieuwe serie 'Zuidflank' op in Tongeren

VTM zet meer dan ooit in op entertainment voor het ganse gezin en op topfictie van eigen bodem. In de toekomst blijft VTM resoluut de kaart van de fictie trekken, in verschillende genres. Het nieuwe 'Zuidflank' is daar een mooi voorbeeld van.

Tijdens deze hete televisieherfst kan de kijker bij VTM terecht voor de politieke thriller 'Deadline 14/10' en de high profile dramaserie 'Clan', voor de ontknoping van het alom gelauwerde 'Code 37', en voor nieuwe seizoenen van de vaste waarden 'Aspe', 'Familie' en 'De Kotmadam'. Bij 2BE staat het heftige 'Crimi Clowns' op het programma.

Momenteel wordt het tweede seizoen opgenomen van 'Danni Lowinski', zit de draaiperiode van 'Crème de la Crème' er net op, en is er groen licht gegeven aan de komische dramareeks 'Connie & Clyde'.

Ondertussen staat ook het 13-delige familie-epos 'Zuidflank' met Marie Vinck in de steigers. Het verhaal draait rond een familievete, gesitueerd in en rond Tongeren. Twee families betwisten al honderd jaar de Zuidflank, een wijngaard die elk jaar een schitterende wijn oplevert. Rob en Mark, beide dertigers en telgen van de concurrerende clans, willen definitief komaf maken met die vete en een streep trekken onder het verleden. Maar honderd jaar ruzie, dat wis je niet zomaar uit.

Stan Van Samang, Jan Sobrie en Marie Vinck vertolken respectievelijk Rob, Mark en An in 'Zuidflank'. De regie is in handen van Hendrik Moonen en Ruben Impens is Director of Photography.

'Zuidflank' wordt geproduceerd door Menuet, het productiehuis achter o.a. 'Deadline 14/10', 'Code 37' (De Film en de serie), 'Katarakt', 'De Helaasheid der Dingen' en 'The Broken Circle Breakdown'. De serie wordt gerealiseerd met de steun van het Mediafonds, tax shelter partners en de stad Tongeren.

De opnames van 'Zuidflank' starten eind september in Tongeren, de oudste stad van België, en bij uitbreiding in Riemst met het vermaarde Wijnkasteel Genoels-Elderen als een belangrijke arena.

Burgemeester Patrick Dewael van Tongeren: 'We hebben als stad onze medewerking aan 'Zuidflank' toegezegd. We zijn er zeker van dat deze prestigieuze reeks een grote groep mensen in beweging zal zetten richting Tongeren. De economische en toeristische impact van citymarketing via tv-programma’s staat vast. Ik ben ervan overtuigd dat Zuidflank met Marie Vinck een boost zal geven aan het verblijfstoerisme in onze stad.'

Geen opmerkingen:

Een reactie posten