dinsdag 3 september 2013

Marie Vinck in nieuwe Vlaamse fictiereeks 'Zuidflank'


Marie Vinck in nieuwe Vlaamse fictiereeks 'Zuidflank'


 Vanaf maandag 2 september 2013 zendt VTM de nieuwe Vlaamse fictiereeks 'Zuidflank' uit. De reeks, die draait om familie die een Limburgs wijnkasteel runt, mag bogen op een sterrencast.

Onder anderen Stan Van Samang, Inge Paulissen en Marie Vinck zijn te zien in de hoofdrollen.

'Zuidflank' wordt geproduceerd door Menuet, het productiehuis achter o.a. 'Deadline 14/10', 'Code 37' (De Film en de serie), 'Katarakt', 'De Helaasheid der Dingen' en 'The Broken Circle Breakdown'. De serie wordt gerealiseerd met de steun van het Mediafonds, tax shelter partners en de steden Tongeren en Riemst.


Familie en afkomst. Wijn en succes. Schuld en boete. Wraak en liefde. Dàt zijn de ingrediënten van Zuidflank, de prestigieuze 13-delige dramaserie waarin de families Vandenbergh en Deweerdt centraal staan. Ze vechten al 90 jaar om… de Zuidflank. Dit is het beste stuk van een wijndomein in Limburg dat de twee clans verbindt en dat elk jaar een schitterende Chardonnay oplevert. Rob Vandenbergh en Mark Deweerdt waren vroeger jeugdvrienden en probeerden komaf te maken met de vete tussen hun families. Vandaag komen de dertigers echter zelf met geslepen messen tegenover elkaar te staan.

Zuidflank is een concept van Ed Vanderweyden, de script editor van Code 37, Katarakt, Witse, Deadline 14/10, e.v.a. De serie wordt gerealiseerd door producent Dirk Impens voor Menuet, het
productiehuis achter de kwaliteitslabels Deadline 14/10, Code 37, De helaasheid der dingen, The Broken Circle Breakdown, e.v.a. Voor Hendrik Moonen -1ste regieassistent van Code 37, Vermist en Aanrijding in Moscou- is dit familie-epos zijn debuut als regisseur. Een sterke reeks met sterke acteurs die zich tussen de wijnranken begeven.

Zo nemen Marie Vinck, Stan Van Samang, Jan Sobrie, Dirk Roofthooft, Katelijne Verbeke, Mathijs F Scheepers, Anneke Blok, Inge Paulussen en Bert Haelvoet de hoofdrollen voor hun rekening. De intriges en haat-liefdeverhoudingen spelen zich af tegen de achtergrond van het vermaarde wijnkasteel Genoels-Elderen in de gemeente Riemst. Ook Tongeren, de oudste stad van België die geschiedenis ademt en zo aansluit bij de dramatiek die Zuidflank kenmerkt, vormt een
belangrijke arena. Zuidflank komt tot stand met de steun en de participatie van de gemeente Riemst, de stad Tongeren, het Mediafonds en taxshelter partners. Zuidflank wordt vanaf 2 september 2013 uitgezonden bij VTM.

Het verhaal:
Na tien jaar omzwervingen als crop duster in Kenia keert Rob Vandenbergh terug naar Vlaanderen om, samen met zijn moeder Lydia, zijn vader te begraven. Zijn nalatenschap bestaat uit de Zuidflank, een wijngaard die elk jaar een schitterende Chardonnay oplevert, en die al generaties lang de inzet is van de vete met de familie Deweerdt. In plaats van zijn geërfde grond te verkopen en weer te vertrekken, besluit Rob in Limburg te blijven. Hij wil weten hoe en waarom zijn vader gestorven is. Ondertussen zet hij op de Zuidflank zijn eerste stappen als wijnbouwer. Klein en bescheiden. Met vallen en opstaan. Een 90 jaar oude familievete over een vruchtbaar stuk grond… Een duel op leven en dood tussen twee vroegere jeugdvrienden… Rob moet vanaf dag één opboksen tegen Mark Deweerdt, zijn rijke jeugdvriend die een gerenommeerd château runt. Tegelijk wil Rob
ook de rekening van het onopgehelderd incident vereffenen dat hem destijds naar het buitenland heeft doen vertrekken, de reputatie van zijn familie herstellen en zich wreken voor het
onrecht dat hen werd aangedaan. Wanneer er persoonlijke gevoelens in het spel komen, bereikt de concurrentie- en machtsstrijd van Rob en Mark een climax. Vanaf dan zijn pesterijen en sabotage schering en inslag, zowel op de Zuidflank als in het wijnkasteel.

Inhoud aflevering 1:

Mark Deweerdt werkte de voorbije jaren keihard om de wijngaard van zijn vader Willem over te nemen en die uit te bouwen tot een gerenommeerd château. Hij is vastberaden zijn Chardonnay grand cru bij zo veel mogelijk sterrenchefs op de kaart te krijgen. Om dat doel te bereiken heeft hij zijn zinnen gezet op de Zuidflank, de grond die hij in pacht heeft bij de familie Vandenbergh. Bodemstalen wijzen immers uit dat de grond goud waard is en Mark wil de toekomst van zijn bedrijf veilig stellen door eigenaar te worden van de wijnranken. Jos Vandenbergh stemt ermee in om te verkopen maar dat is buiten zijn vrouw Lydia gerekend, die een mysterieuze jarenlange vete tussen beide families maar niet kan vergeten. Wanneer Jos een dag later levenloos tussen de wijnranken wordt gevonden, keert zijn zoon Rob, een crop duster in Kenia die daar net grote problemen heeft veroorzaakt, terug naar Riemst voor de begrafenis. Hij vraagt zich meteen af of zijn vader de verkoopovereenkomst al getekend had.

Zuidflank, iedere maandag avond om 21.45 op VTM.

Naast een prachtige tv-spot voor de schone wijngaarden van de Limburg, is 'Zuidflank' ook een dramareeks met als inzet een familievete, die in deze eerste aflevering als het te ontrafelen mysterie werd gepresenteerd. Het begin zag er alvast veelbelovend uit: de met zorg gemaakte generiek deed denken aan die van 'Van vlees en bloed': puur, doordacht en ambachtelijk gemaakt. Alleen dat laatste beeld - twee wijnglazen die bij aanraking hevig uit elkaar spatten - klonk wat dissonant, net te veel drama en net te weinig subtiliteit om goed te zijn.

Dat elan - goed bedoeld drama dat hier en daar overhevelt naar pathos - toont het bedje waar 'Zuidflank', zoals zovele ander Vlaamse dramareeksen die bewust het pad van humor mijden, in de eerste aflevering wat ziek in was. Het verhaal, met de langzaam prijsgegeven familiegeheimen, mooi ingeweven flashbacks en Vlaamsch-obligate naaktscènes - voor wie vreest iets gemist te hebben: Marie Vinck hield voorlopig haar kleren nog aan, alleen haar borsten in een stevige BH waren te zien - kon ons anders wel boeien.

Tot ergens halverwege hadden we zelfs een goed gevoel over het dramagehalte van 'Zuidflank': ja, daar was de patriarch die een noodlottige hartaanval kreeg, ja, er is iets ergs met 'ons Eva' gebeurd waar de makers ons nu al 'subtiel' op willen wijzen en ja, Stan Van Samangs favoriete woordje is nog altijd 'fuck'. Maar 'Zuidflank' nam ook de tijd om de kijker mee te trekken in haar intrige, geruggesteund door een roedeltje acteurs - Dirk Roofthooft en Marie Vinck voorlopig voorop - die goed stonden te spelen.

Quote

'Vergeet het verleden, Jos, kijk naar de toekomst.' Er lijkt iets mis te zijn gegaan tussen die twee families in het verleden. Just a hunch.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten