zondag 25 maart 2012

Marie Vinck op de Vlaamse Televisiesterren uitreiking Carrière Ster 2012 aan Mike Verdrengh op 25 maart 2012


Marie Vinck op de Vlaamse Televisiesterren uitreiking Carrière Ster 2012 aan Mike Verdrengh op 25 maart 2012.


Voorzitter van de Vlaamse Televisie Academie Luc Appermont en actrice Marie Vinck mochten De Carrière Ster 2012 uitdelen. Hij is ervan overtuigd dat ook de grote omroepen de Nacht van de Vlaamse Televisie Sterren in de toekomst zullen blijven uitdelen. De Carrière Ster 2012 ging naar Mike Verdrengh, de voorganger van Luc Appermont bij de Vlaamse Televisie Academie.

Het gaat om een man. Hij is een pionier voor de Vlaamse televisie. Hij was en is voor vele televisiekijkers een mentor.

Mike Verdrengh (Leuven, 27 januari 1946) is een Vlaams tv-manager, acteur en gewezen presentator en diskjockey. Verdrengh begon als diskjockey op de Vlaamse radio eind jaren 60. Samen met Zaki toerde hij tien jaar lang met een drive-in-show: de Mike en Zaki-show. Hij acteerde ook in het jeugdfeuilleton Keromar.

Hij presenteerde verschillende tv-programma's, zoals Spel zonder Grenzen, de quiz Dubbel Dobbel en het Eurovisiesongfestival. Zelf was hij gastheer voor Binnen en Buiten (1973) en Hotel Américain (1983) en zijn praatprogramma's Met Mike in zee (1984) en Mike (1986).

Marie Vinck reikte de carrière ster uit in een sexy zwart kleedje, met diep decolleté.

Einde 1988 verliet hij de BRT en werd hij programmadirecteur van de pas opgerichte vtm, samen met de in 2006 overleden Guido Depraetere. Het duo "Mike en Guido" zou lang een begrip blijven in de Vlaamse tv-wereld. In 2000 acteerde hij nog eens in de langspeelfilm Lijmen/Het been van Robbe De Hert.

In 2008 maakte hij zijn comeback toen hij een gastrol in Aspe speelde én een van de vaste presentatoren van De Grote Volksquiz werd.

Na meer dan een jaar van het scherm te zijn verdwenen, kreeg Verdrengh de hoofdrol in de vtm-reeks De Rodenburgs. Daarin speelde hij de Pater Familias Karel Rodenburg. Er verschenen in totaal twee seizoenen. In het najaar van 2010 was hij ook te zien in Zot van A., de romantische komedie van Jan Verheyen.

Marie Vinck mocht de award aan Mike Verdrengh uitreiken. Mike op zijn beurt dankte Jan Schoukens, mentor bij Studio Brussel, en Guido Depraetere als collega bij vtm. De trofee werd ook aan Guido opgedragen. Zijn vrouw Irene heeft hem geleerd dat een carrière niet de prioriteit is. Tot slot wou hij ook alle medewerkers bedanken die achter de schermen werken vandaag: monteurs, make-up artisten, stylisten,... "Weet dat ons respect groot blijft en dat jullie aandeel van in het maken van een televisieprogramma even groot. Ik dank ook het publiek voor de tientallen jaren van vertrouwen. Bedankt en tot ziens."

Jeroen Meus kaapte zaterdagavond het gros van de televisieprijzen weg. Zowel de professionals als de tv-kijkers zijn duidelijk weg van de sympathieke kok en zijn 'Dagelijkse kost'.

Beste Acteur
Koen De Graeve, bekend van onder meer De Ronde en de film Tot Altijd, werd op de Nacht van de Vlaamse Televisiesterren gekroond tot Beste Acteur. Hij haalde het van Ben Segers (Code 37), Bruno Vanden Broecke (Wat als?) en Guga Baul (Tegen de sterren op).

Beste Realityprogramma

God en klein Pierke werd dan weer verkozen tot Beste Realityprogramma, ten nadele van Astrid in Wonderland (Vijftv), De Rechtbank (één) en Weg naar Compostela (één). 'Pierke' Martin Heylen bewees nog even dat in hem een fantastische grapjas schuilt. Hij vertelde een anekdote over de gevangenis. 'Iemand zei me: elke maandag hoor ik in elke cel 'God en klein Pierke weerklinken. Martin, je bent de held van den bak!'

Beste Presentatrice

Voor de ster van Beste presentatrice kwam Tom Waes opdagen als Boeing-piloot. Hij stak Martine Tanghe, afwezig wegens ziekte, nog een hart onder de riem: 'Martine, weet dat je de strijd die je nu levert niet alleen levert. We hopen je snel terug te zien op tv.' Toch was het An Lemmens die de beste presentatrice werd, voor haar aandeel in The Voice van Vlaanderen en So you think you can dance. Daarmee laat ze Frieda Van Wijck (De klas van Frieda), Martine Tanghe (Het Journaal), Phara de Aguirre (Panorama) achter zich.

Beste Drama

Voor beste drama-reeks waren Code 37 (vtm), De Ronde (één), Het Goddellijke monster (één) en Red Sonja (Canvas) genomineerd. Michael R. Roskam, de man achter de fantastische prent 'Rundskop', mocht de ster uitreiken aan Code 37. Veerle Baetens, voor de gelegenheid met een zeer kort kopje, was zo goed als sprakeloos, want 'het is een cliché, maar dit hadden we echt niet verwacht!' De acteurs van de dramareeks vroegen de kijkers om binnenkort zeker te kijken naar het derde seizoen dat 'nog spannender wordt.'

Rijzende ster

Jonas Van Geel mag zichzelf Rijzende ster noemen voor zijn acteerkunsten in 'Rang 1' en 'Kiekens' maar ook vooral voor zijn imitatietalent in 'Tegen de sterren op'. Erik Van Looy kwam hem de prijs geven waarna Van Geel de regisseur spontaan begon te imiteren. Waarop Van Looy repliceerde: 'Als je mij nog eens imiteert, geef ik u een rijzende toek op uw bakkes', met de nodige hilariteit tot gevolg.

Beste lifestyleprogramma

'Dagelijkse kost' valt in de prijzen voor Beste Lifestyleprogramma. Het populaire kookprogramma haalde het van '1000 zonnen', 'Groenland' en'Vlaanderen Vakantieland'.

Beste Humor- & Comedyprogramma

Guga Baul kwam de prijs voor Beste Humor- & Comedyprogramma in  ontvangst nemen. Hij vindt het duidelijk bijzonder leuk om met BV's te spelen en liet zich zelfs even gaan: 'Wie kan zeggen dat hij met An Lemmens mag spelen, behalve Kevin Janssens dan'. Hilariteit in de zaal, jammer genoeg konden we de reactie van An Lemmens niet optekenen.

Beste informatieprogramma

Ook dit jaar ging 'Het journaal' met de ster voor Beste informatieprogramma lopen. De nieuwsdienst droeg de prijs op aan hun collega Martine Tanghe die al een tijdje aan het herstellen is van kanker.

Ode aan overleden tv-sterren

Naar jaarlijkse gewoonte was er ook plaats voor een ode aan de overleden 'televisiesterren' van afgelopen jaar oa. Tony Corsari, Yvonne Verbeeck, Jef Burm, Tessy Moerenhout en Paul Wuyts.

Beste presentator

Astrid Bryan mocht de ster voor Beste Presentator uitreiken maar stak niet onder stoelen of banken dat ze wel een 'crush' heeft voor Jeroen Meus: 'Mocht den John haar hebben, dan zou hij jouw hairstyle moeten hebben'. Maar ondanks deze bloemetjes van de Hollywood-diva ging Steven Van Herreweghe met de ster lopen. Hij droeg zijn prijs op aan Tony Corsari en grapte dat hij hem op een speciale plaats zou zetten: 'op eBay of Kapaza'.

Trofee voor een monument

Luc Appermont stelde zich nogal manvriendelijk op: 'De ster gaat naar een man, of wat had u gedacht?'. De carrièreprijs ging naar Mike Verdrengh die in ware 'Man bijt Hond'-stijl geïllustreerd werd. De televisiemaker werd dan ook op een staande ovatie getrakteerd. Rodenburgs-collega Marie Vinck kwam de ster overhandigen. Hij bedankte Jan Schoukens van Studio Brussel, zijn overleden vriend Guido Depraetere en zijn vrouw. Maar hij wilde toch ook specifiek zijn dank betuigen aan camera- en geluidsmensen en uiteraard ook het publiek.

Beste Actrice

Adriaan Vandenhoof en Bart Peeters kroonden Sien Eggers tot actrice van het jaar voor haar acteerprestaties in 'De Ronde' en 'Red Sonja'.

Beste Entertainmentprogramma

De 'Hendriken' uit Basta kondigden 'The Voice' als beste entertainmentprogramma aan. Winnaar Glenn is nog altijd technisch werkloos door zijn stemproblemen, maar de andere The Voice-finalisten Bert en Silke brachten wel zijn auditienummer I shot the sheriff. Van die andere finaliste, Iris, was er evenwel geen spoor te bekennen.

Beste tv-programma en tv-persoonlijkheid van het jaar
En dan was het eindelijk aan kijkend Vlaanderen om hun favorieten te bekronen. Of beter gezegd hun favoriet want zowel voor beste tv-programma als voor tv-persoonlijkheid van het jaar kozen de kijkers voor de tv-kok. Een geëmotioneerde Jeroen Meus bedankte in een korte speech zijn zwangere vrouw, waarna hij opnieuw het podium op mocht om ook nog de award voor "populairste tv-persoonlijkheid" in ontvangst te nemen. "Ik maak gewoon eten klaar", besloot de geliefde tv-kok.

Erik Van Looy zal een prijs uitreiken tijdens de vijfde Nacht van de Vlaamse Televisiesterren. Dat is niet onterecht: niemand won meer Sterren. Van Looy was drie keer de beste presentator en won indirect zes keer met prijzen voor De slimste mens ter wereld en De allerslimste mens ter wereld.

Naast Van Looy zal onder meer ook superman Tom Waes van Tomtesterom een prijs uitreiken, de Oscargenomineerde regisseur Michaël R. Roskam van Rundskop, de vier mannen van het Eén-programma Basta en actrice Marie Vinck. Zangeres Iris, onze inzending voor het Eurovisiesongfestival, brengt haar nummer Would you? De presentatie is in handen van Francesca Vanthielen en Kobe Ilsen.

De Nacht van de Vlaamse Televisie Sterren: Jeroen Meus grote overwinnaar!

Voor de vijfde keer werd in Hasselt de Nacht van de Vlaamse Televisie Sterren georganiseerd. Een organisatie van alle Vlaamse zenders én het televisie-evenement van het jaar. Het kruim van de Vlaamse tv-wereld was afgezakt naar de Ethias Arena. De show opende met een eigenzinnige conférence van Philippe Geubels over het afgelopen televisiejaar. En dan was het tijd om de prijzen uit te delen.

Er werden prijzen uitgereikt in 12 categorieën, ook door Marie Vinck. Daarvan zijn er 10 categorieën gekozen door de leden en 2 publiekscategorieën. Die laatsten worden de belangrijkste van de avond genoemd: Populairste televisieprogramma en Populairste televisiepersoonlijkheid. En er was natuurlijk ook weer een Carrière- én Rijzende Ster.

Maar er werd bij het begin begonnen...

Beste acteur van 2011: Koen De Graeve ('De Ronde' - Eén)
Beste realityprogramma: 'Goed en Klein Pierke' (Eén)
Beste presentatrice: An Lemmens (vtm)
Beste Dramaprogramma: 'Code 37' (vtm)
Rijzende ster: Jonas Van Geel (Eén/vtm)
Beste lifestyleprogramma: 'Dagelijkse Kost' (Eén)
Beste humor- en comedyprogramma: 'Tegen de Sterren Op' (vtm)
Beste Informatieprogramma: 'Het Journaal' (Eén)
Beste presentator: Steven Van Herreweghe (Eén)
Carrièrester: Mike Verdrengh, uitgereikt door Marie Vinck
Beste actrice: Sien Eggers (Eén/Canvas)
Beste entertainmentprogramma: 'The Voice van Vlaanderen' (vtm)
Populairste televisieprogramma: 'Dagelijkse Kost' (Eén)
Populairste televisiepersoonlijkheid: Jeroen Meus (Eén)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten