zondag 11 maart 2012

Biografie Vlaamse actrice Marie Vinck

 
Marie Vinck (Antwerpen, januari 1983) is een Vlaamse actrice. Vinck is de dochter van Vlaams top actrice Hilde Van Mieghem.

Marie Vinck acteerde voor het eerst op negenjarige leeftijd, in de televisieserie Moeder, waarom leven wij?, waarin haar moeder een hoofdrol vertolkte.

In 1998 speelde ze opnieuw samen met haar moeder in de Nederlandse speelfilm Blazen tot honderd. Vinck heeft Nederlandse en Engelse taal- en letterkunde gestudeerd aan de Universiteit Antwerpen. In 2006 begon ze de vierjarige drama-opleiding aan het Herman Teirlinck Instituut te Antwerpen.

Marie Vinck brak echter definitief door als actrice dankzij de film De Kus (2004), geregisseerd door haar moeder. De film werd op gemengde kritieken onthaald, maar de prestatie van Vinck werd unaniem gelauwerd.

Zo won ze de Plateauprijs als beste Belgische actrice, en werd ze ook tot beste actrice gekroond op het festival CinemaEuropa in Viareggio.

Marie Vinck woont nog steeds in Antwerpen.

Filmografie Marie Vinck

* Moeder, waarom leven wij? (1993, tv)
* Blazen tot honderd (1998) - Moniek
* Kaas (1999) - Ida Laarmans
* Saint Amour (2001, televisiefilm) - Ilse
* De Kus (2004) - Sarah
* De Kavijaks (2005, tv) - Esther Goldberg
* Zone Stad (2008, tv) - Els Liekens
* Loft (2008, film) - Sarah Delporte
* De Smaak van De Keyser (2008, tv) - Louise Lecron
* The Box Collector (2008, film) - Julie
* SM-rechter (2009, film) - Iris
* De Rodenburgs (2009, tv) - Marie-Claire Rodenburg
* Oh no! It's a woman. (2009, film) - Michelle

Geen opmerkingen:

Een reactie plaatsen