dinsdag 8 mei 2012

Het plattelandsgevoel van actrice Marie Vinck


Het plattelandsgevoel van actrice Marie Vinck

Wanneer ze niet voor de camera of op de planken staat, gaat ze milieubewust door het leven en strijdt ze als meter van ‘1 Miljoen Bomen’ voor het behoud van bossen. Want bomen, daar heeft actrice Marie Vinck een boontje voor: van klimbomen in kinderdromen tot een lindeboom op het terras.

Marie Vinck: "Vroeger was ik jaloers op kinderen die in hun tuin in bomen konden klimmen of na school in een bos dicht bij huis konden ravotten. Zelf ben ik opgegroeid in de stad, zonder bos in de buurt. Soms heb ik het gevoel dat ik daardoor iets heb gemist. Een bos ‘beleven’ als kind, volgens mij is dat fantastisch. Misschien ga ik later wel tussen de bomen wonen, op het platteland. Al zou ik de stad dan weer ontzettend missen (twijfelt)."
   
Marie Vinck: "Ik hou van citytrips, maar kan ook genieten van een rustgevende vakantie in het groen. Ik slijt vrije dagen bijvoorbeeld graag op de boerderij van mijn tante in Frankrijk. Zij heeft geen dieren, spijtig genoeg, maar wel een aantal fruitbomen. Thuis heb ik trouwens ook een boom (trots).

Marie Vinck: Zo’n heerlijk ruikend lindeboompje. Hij overleeft al een tijdje in een bloempot, maar ooit zou ik hem graag planten in een echte tuin. Intussen weet ik toch hoe dat moet (lacht). Al denk ik niet dat ze me als meter voor de campagne ‘1 Miljoen Bomen’ hebben gevraagd omwille van mijn ‘plantvaardigheden’ (grinnikt)."
   
Marie Vinck: "Ik probeer al een tijdje milieubewust te leven. Zo bezit ik zelf geen auto, al heb ik wel een rijbewijs, en probeer ik vliegreizen te beperken. Maar met de Vereniging voor Bos in Vlaanderen, die de campagne coördineert, had ik voordien nog nooit contact. Het initiatief ‘Artists For A Better World’ heeft ons samengebracht.

Marie Vinck: Wereldwijd zoeken zij artiesten en goede doelen om ze vervolgens aan elkaar te koppelen. Omdat ik me goed kon vinden in zowel het doel als de praktische uitvoering van ‘1 Miljoen Bomen’, ben ik ingegaan op de vraag om meter te worden. Concreet wil dit zeggen dat ik de actie en de problematiek zoveel mogelijk onder de aandacht breng."
   
Marie Vinck: "Het doel van de campagne is zeer praktisch en duidelijk: één miljoen bomen planten in Vlaanderen en nog eens één miljoen bomen in de tropen. Mensen die de campagne willen steunen, moeten slechts één euro schenken, waarna de organisatie voor hen een boompje plant.

Marie Vinck: Zo’n acties zijn essentieel, want elke dag wordt in Vlaanderen anderhalf voetbalveld en wereldwijd zelfs 20.000 hectare aan bomen gekapt. Dat is immens! Gelukkig blijkt onze laagdrempelige aanpak te werken, want sinds de start van de campagne in 2009 werden al 912.081 bomen geplant (trots)."

Geen opmerkingen:

Een reactie posten