maandag 11 juni 2012

Marie Vinck in Vlaamse romantische komedie film Smoorverliefd van moeder Hilde Van Mieghem met in de hoofdrollen Veerle Dobbelaere en Wine Dierickx


Marie Vinck in Vlaamse romantische komedie film Smoorverliefd van moeder Hilde Van Mieghem met in de hoofdrollen Veerle Dobbelaere en Wine Dierickx.

Regisseur Hilde Van Mieghem zoomt in op het turbulente leven van vier sterke sexy madammen : tienerdochter Eva, haar moeder Judith, tante Barbara en grote zus Michelle die er gezellig onder één dak samen een potje van maken. Eerste verliefdheid, serial dating, ongebluste lust, affaires, kinderwensen, stomende vrijscènes en onverwoestbare oude liefde kruiden het wat chaotische bestaan van deze vier vrouwen. Ze zijn hot, mooi, moedig en verstandig, maar soms weten ze het ook even niet meer...

Regisseur en actrice Hilde Van Mieghem toont in deze romantische komedie het turbulente liefdesleven van vier vrouwen onder één dak.

Veerle Dobbelaere, Aline Van Hulle, Wine Dierickx en Van Mieghems dochter Marie Vinck vertolken de hoofdrollen. Hun mannelijke tegenspelers zijn Koen De Bouw, Koen De Graeve, Kevin Janssens, Jan Decleir en Huub Stapel.

Hilde Van Mieghem is de zevende Belgische regisseur die het Filmfestival van Gent mag openen. 'Smoorverliefd' is haar derde langspeelfilm, na 'De kus' en 'Dennis van Rita'.

Stomende seks met kerstballen in Vlaamse film Smoorverliefd met Marie Vinck.

Natuurlijk hebben vrouwen wél gevoel voor humor. En uiteraard kunnen zij dus ook romantische komedies afleveren. Of zijn we misschien vergeten dat dé hitkomedie When Harry met Sally van Rob Reiner indertijd geschreven werd door Nora Ephron?

In het geval van Smoorverliefd ging actrice Hilde Van Mieghem zelf achter de tekstverwerker zitten om het scenario te schrijven van wat 'een gefictionaliseerde autobiografie' is geworden.

Want alhoewel het hoofdpersonage in eerste instantie als journaliste van een lifestylemagazine door het leven ging, wist co-scenarist Bert Scholiers haar te overtuigen om er toch maar een actrice van te maken. Het is zeker gebaseerd op een wereld die ik ken, de leefwereld van een actrice, aldus Van Mieghem. Er zitten dus absoluut fragmenten in van mezelf, maar dan wel uitvergroot. Het is wel degelijk fictie geworden. Het beste bewijs? De film heeft een happy end.

Na twee langspeelfilms, De Kus (2004) en Dennis van Rita (2006), waarin er aan kommer en kwel geen gebrek was, had Hilde Van Mieghem blijkbaar zin in iets lichters en luchtigers, want de ernstige kant van het leven heb ik nu wel even gehad.

En dus concentreerde ze zich op de amoureuze en relationele perikelen van een vrouwelijk kwartet - een actrice (rol van Veerle Dobbelaere), haar zus Barbara (rol van Wine Dierickx), haar volwassen dochter (rol van Marie Vinck) en een jong adoptiedochtertje (rol van nieuwkomer Aline Vanhulle) - die elk op hun manier op zoek zijn naar de grote, onverwoestbare liefde, maar zich voorlopig vooral geconfronteerd zien met serial dating, de eerste verliefdheid, ongebluste lust, kinderwensen en overspelige affaires. Het leven zoals het is, maar dan vooral bekeken vanuit dat eeuwige gevecht tussen ratio en emotie.

Van Mieghem wist een indrukwekkende ensemblecast rond zich te verzamelen en voerde daarbij langs mannelijke kant enkele interessante ingrepen door, zoals het zo'n beetje 'à contre-emploi' gebruiken van Koen De Graeve en Kevin Janssens.

Helemaal passend bij het romcom-genre zijn de visuele fiorituurtjes, waarbij bijvoorbeeld stomende seks weerspiegeld wordt in... jawel, kerstballen, potentiële partners via kruisjes worden doorgestreept of een nachtelijke hemel als het ware op aanvraag met ontelbare sterren bezaaid wordt. Of ook nog het aankondigingsbord op een perron waarop een even dringende als dwingende liefdesboodschap wordt doorgegeven.

Door de mozaïekstructuur met de talrijke personages en de verschillende verhaallijnen ligt het tempo in Smoorverliefd behoorlijk hoog, maar sommige ingrepen - zoals het op zichzelf zeker niet onaardige idee om vader Koen De Bouw naar zijn volwassen dochter Marie Vinck te laten kijken alsof zij letterlijk nog een klein meisje was - worden te vaak herhaald en verliezen dus aan impact.

Diezelfde nadrukkelijkheid haalt ook de veel te lange orgasmesequentie in het museum onderuit. Niet toevallig werd hierboven verwezen naar When Harry met Sally, waarin een kortere orgasmegrap, die met de onsterfelijke I'll have what she's having-zin werd afgesloten, veel efficiënter was.

Komedie is een bijzonder heikel genre en als subgenre is romcom nog een gradatie moeilijker. Hilde Van Mieghem heeft de uitdaging aangenomen. Het is haar helemaal gelukt, mede door de aanwezigheid van dochter Marie Vinck. En wellicht heeft ze op deze manier op een voor haar heilzame manier - humor doet immers relativeren - komaf gemaakt met enkele demonen uit vroegere tijden.

Voor het eerst in zijn 37-jarige geschiedenis opent het Filmfestival Gent met een film geregisseerd door een bekende Vlaamse vrouw: Hilde Van Mieghem. 'Smoorverliefd' is een knapperige romantische komedie over vier vrouwen van verschillende leeftijden die zich een weg banen door de chaos van de liefde. 'Kijk maar uit,' waarschuwt Van Mieghem, 'de kans is groot dat je met ontzettend veel goesting uit mijn film komt.'

Had u een reden om net dit verhaal te willen vertellen?

'Ik word te vaak geconfronteerd met een mening over vrouwen die helemaal niet strookt met wat ik heb beleefd. Ik doel dan op het beeld van de serviele, onderdanige vrouw die niet vreemd gaat en waarbij lust iets typisch mannelijks is. Kijk, een man met drie minnaressen vinden we een hele bink, als vrouw in die positie ben je gewoon een slet. Dat beeld wou ik bijstellen. Ik laat vrouwen zien zoals ik ze ken, zoals ze praten, zoals ze lust en liefde beleven, wars van de clichés.'

Wat enkele pittige vrijscènes oplevert.

'Ik weet dat de buzz is dat de Smoorverliefd film vol stomende seks zit, maar dat is overdreven. Ik kon dit verhaal natuurlijk niet vertellen zonder naaktscènes. Als Winnes personage ontdekt wat een orgasme is, kan ik dat moeilijk tonen zónder seks of naakt, niet?

Ja, er zitten enkele blote borsten in, maar in pakweg Last tango in Paris zitten naaktscènes die tien keer heftiger zijn. Smoorverliefd met Marie Vinck wordt een film die vooral goesting zal geven in liefde en waarom niet, in seks. Dat merkten we al na de testscreenings. Single vrouwen kwamen naar me toe van ik wil een lief, nu!'

Geen opmerkingen:

Een reactie posten